Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 8 maart 2018

Johan Weijland: “Luisteren, niet zelf ontwerpen”

 

Johan Weijland begon zijn loopbaan als bouwkundige en ontwikkelde zich tot vastgoedspecialist. De Edese politiek volgde hij vanaf de zijlijn. Zijn conclusie nu, na vier jaren wethouderschap: vakkennis is een pré maar als wethouder moet je vanuit de burger denken. Naar eigen zeggen heeft hij ‘nog nooit zo hard gewerkt’, waarbij hij de hulp, inzet en deskundigheid van de ambtenaren niet onbenoemd wil laten. Deskundigheid die onontbeerlijk is bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van de wijk Veluwse Poort. Met de aanleg van het nieuwe station in Veluwse stijl wordt eind 2018 een begin gemaakt. De nieuwe auto- en fietstunnel onder het spoor liggen er al. Het nieuwe station komt direct naast het vroegere defensiegebied. Het World Food Center (WFC) komt in 2020 bij de Mauritskazerne. Johan Weijland is geboren Edenaar en geniet volop van deze dynamische ontwikkelingen. Zijn internationale ervaring in vastgoed kwam goed van pas toen hij voorzitter werd van de stuurgroep WFC: “We hebben het bedrijfsleven erbij betrokken en de doelstelling aangescherpt. Het World Food Center wordt een internationaal kenniscentrum dat de vraag hoe we in 2050 een wereld met 9 miljard mensen moeten voeden, als uitdaging ziet. Inmiddels is ook de provincie overtuigd en er intensief bij betrokken. Samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) hierbij is natuurlijk essentieel”. Ook vluchtelingen vonden een plek in de Veluwse Poort. Weijland: “In 2015 vingen we 370 vluchtelingen op in de kazernes van Maurits Zuid. Dat moest snel”. Toenmalig burgemeester Cees van der Knaap en wethouder Weijland verzorgden de inspraak. Door in de zaal direct na de entree met potentiële tegenstanders het gesprek aan te gaan werd de sfeer mild en de noodopvang eigenlijk direct omarmd. “Er waren veel vrijwilligers, geweldig om te zien. De kinderopvang en een schooltje met docenten waren al na enkele weken een feit”.

 

Ontwerpjes

Johan Weijland is ook de wethouder achter het ontwerpproces met de Edenaren voor de nieuwe inrichting van de markt. “In het begin zat ik zelf ontwerpjes voor de markt te schetsen. Toen dacht ik: niet doen, dat is de oude manier. Ik moet luisteren naar de inbreng van de Edese inwoners. Nu is de nieuwe markt echt een keuze van Ede zelf.”

 

Sina Salim

Ik ben trots op mijn coalitiegenoten voor hun sportieve inzet en bereidheid om via een referendum de zondagsopenstelling voor ondernemers in Ede Stad mogelijk te maken met respect voor de mening van de inwoners van Ede Stad en de buitendorpen.

 

Lees hier de hele Terugblik op de dynamische Edese coalitieperiode 2014-2018