Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 8 december 2019

In actie tegen plofkraken

In de nacht van 5 op 6 december is Ede geconfronteerd met een plofkraak op een pinautomaat van SNS Bank aan de Parkweg. De impact op de omgeving is groot. De ruiten van omliggende woningen sneuvelden, omwonenden zijn midden in de nacht opgeschrikt door de enorme knal en de veiligheid van wijkbewoners is ernstig op de proef gesteld. Delen van het plafond kwamen zelfs naar beneden door de ontploffing.

Sluiting
Deze brutale plofkraak staat helaas niet op zichzelf. In heel Nederland zijn er de afgelopen tijd steeds meer inbraken in pinautomaten door middel van ontploffingen. Afgelopen week heeft ABN AMRO zelfs laten weten dat zij 470 pinautomaten tijdelijk zullen sluiten als gevolg van de grote aantallen plofkraken in de afgelopen tijd.

Contant geld
Hoewel het besluit van ABN AMRO valt te begrijpen, is de sluiting van pinautomaten ook zeer spijtig. Veel Nederlanders zijn afhankelijk van deze pinautomaten en moeten nu verder weg voor hun contant geld. Vooral veel ouderen, laaggeletterden en mensen met een beperking zijn afhankelijk van contant geld en daarmee van pinautomaten. Ouderenbonden KBO-PCOB en ANBO hebben al hun zorgen uitgesproken over de toegankelijkheid van voldoende pinautomaten. Daarnaast waren de gesloten automaten van ABN AMRO van het type dat relatief makkelijk te kraken waren. Nu deze gesloten zijn, wordt de aandacht verlegd naar types geldautomaten die moeilijker te kraken zijn, met tot gevolg impactvolle plofkraken als die aan de Parkweg.

In het belang van deze mensen die afhankelijk zijn van contant geld en de veiligheid van de Edese inwoners, is D66 van mening dat het College hard moet optreden tegen plofkraken en naar oplossingen moet zoeken voor de toegankelijkheid van voldoende pinautomaten in alle dorpen van Ede.