Steun ons en help Nederland vooruit

Henk Kohsiek

Fractievolger

Ede

Maak kennis met D66 Ede / Henk Kohsiek – fractievolger

Hoe ben je betrokken geraakt met de lokale politiek?

Al langer had ik het voornemen om politiek actief te worden. Ik greep mijn pensioen aan als een kans om een lokale partij te ondersteunen. D66 paste goed bij mijn kernwaarden individuele vrijheid en de standpunten. Bij een afscheid in Het Akoesticum liep ik een bekende tegen het lijf die me adviseerde om met de lijsttrekker van D66 te spreken. In het begin was het meespreken over standpunten in vergaderingen en het ondersteunen van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarna ben ik politiek secretaris geworden in het afdelingsbestuur en sinds januari 2020 fractievolger.

Kun je aangeven wat fractievolger in houdt?

Ik vind het een vreemde naam; adjunct-raadslid zou beter zijn. Een fractievolger is lid van de fractie en kan en mag hetzelfde als een raadslid behalve deelnemen en stemmen in de besluitvormende vergadering of zelf raadsvragen stellen en moties en amendementen indienen. We doen wel mee in de oordeelvormende vergaderingen. Elke fractie mag 2 fractievolgers hebben, die op de kieslijst moeten hebben gestaan. Mijn interesse en werkervaring ligt in milieu en ruimtelijke ordening, het fysieke domein. Dit sluit goed aan, omdat ik heb gewerkt voor diverse ministeries en ook strategisch adviseur was bij Rijkswaterstaat.

Kun je een voorbeeld geven hoe jij tot een oordeel komt?

Onlangs hebben we een amendement ingediend om de fietsveiligheid voor schoolkinderen in Ede-Oost te verbeteren. Ik doe dan onderzoek naar de knelpunten, praat met belangrijke partijen en zorg ervoor dat het voorstel gedragen wordt. Goede ontsluiting is belangrijk anders komt er te veel autoverkeer op fietsroutes naar scholen. Uiteindelijk is dit amendement helaas niet aangenomen, maar er ligt nu wel een toezegging van de wethouder de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. En dat zullen wij uiteraard ook doen want wij gaan voor goede besluiten.

Wat vind je het mooie van de lokale politiek?

Je kunt op verschillende thema’s je stem laten horen. Daarnaast kun je invloed uit oefenen wat er in je gemeente gebeurt én op de besluiten. Daarnaast houd ik er van om met mensen samen te werken om tot een goed voorstel te komen. Dan is het krachtig dat je direct kan horen wat belangrijk is voor Edenaren en dit meenemen in de juiste voorstellen. Zo hebben we onlangs onze achterban geconsulteerd over het vuurwerkbeleid.

Wat vind je moeilijk?

Als fractie probeer je zo goed mogelijk naar de uitvoering van het beleid te kijken. Echter, je kijkt als ware door een koker naar het hele beeld. Je krijgt niet alles te zien en te horen. Daardoor is het belangrijk om zelf mee te denken, ter plaatse te gaan kijken en de juiste vragen te stellen. Dat helpt ons en de Gemeente met het verbeteren van de uitvoering.

Je geeft dus aan dat je goed bestuur erg belangrijk vindt, wat is dat volgens jou?

Bestuurlijk gevoel is dat je niet alleen moet kijken naar de haalbaarheid van een besluit, maar juist naar de doeltreffendheid. Haalbaarheid is vaak politiek beladen. Stemmen heb je nodig, maar uiteindelijk moeten we gaan voor doeltreffendheid om zo de maatschappij te dienen.

Wat vind je een goede politicus?

Sigrid Kaag vind ik erg goed. Ze is helder, straalt empathie en rust uit. Ze is nieuw in de politiek en dat is juist een pré, want ze heeft geen verborgen agenda en blijft authentiek.

Welke boodschap heb je voor Edenaren?

Laat u horen. We zijn benieuwd naar meningen over lokale zaken en willen dit meenemen in een beter beleid.

 

 

 

Stel uw vraag

Heeft u een vraag voor iemand van D66 Ede? Stel deze dan hieronder.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer van Henk Kohsiek