Steun ons en help Nederland vooruit

Stephan Neijenhuis

Fractievoorzitter D66 Ede

28 jaar

Ede

Mijn naam is Stephan Neijenhuis en ik ben fractievoorzitter van D66 in Ede. Ik was ook lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Ik ben 28 jaar en sinds 2014 lid van de gemeenteraad. Mijn persoonlijke prioriteiten zijn het weghalen van hokjesdenken, een hart voor kunst en cultuur en gezonde financiën.

Het werk voor de raad is erg dankbaar werk. Je komt op plekken die soms erg dichtbij zijn, maar waar je anders nooit terecht zou komen. Je kan je verliezen in technische discussies in de raad, maar je krijgt ook de kans iets te betekenen voor de persoonlijke problemen van mensen die om je heen wonen. Of je nu op hoofdlijnen debatteert over de toekomst van Ede of je sufrekent om dekking te regelen voor dat ene plan. Het is een mooi vak om volksvertegenwoordiger te zijn.

Weg met hokjesdenken. Mensen worden niet in hokjes geboren en horen daar ook niet in thuis. Toch groeien in Ede groeien nog veel mensen gescheiden van elkaar op. Zo ben ikzelf opgegroeid in Ede, maar kwam ik tot mijn 16e nog nooit in contact met een jongere van een “SGP-achtergrond”. Die gescheiden werelden zijn zonde, want de beste dingen gebeuren als je samen dingen oppakt. Mensen worden nog te vaak in hokjes ingedeeld. Man of vrouw. Autochtoon of allochtoon. Christelijk of niet-christelijk. Homo of hetero. Daar moeten we mee stoppen en we moeten zorgen dat iedereen in ieder geval dezelfde kansen krijgt!

Een hart voor cultuur. Ik ben een ontzettende liefhebber van kunst en cultuur en ik ben niet de enige. Het blijkt dat veel mensen bij het kiezen van een woonplaats zich laten leiden door de culturele voorzieningen. Investeren in cultuur levert dus wat op en daar ben ik voor! Niet alleen omdat het uiteindelijk geld oplevert, maar ook omdat het waarde op zich heeft. Daarbij is cultuureducatie het belangrijkste, zodat iedereen dezelfde kansen krijgt om zich cultureel te ontwikkelen als die ik heb gehad.

Gezonde financiën. Ik ben afgestudeerd als econoom en hou me dan ook vaak met de financieel-economische zaken bezig in de politiek. Bij die financiële onderwerpen merk je in de politiek al gauw dat het om veel meer gaat dan geld alleen. De tegemoetkoming in de sportcontributie voor arme kinderen is meer dan inkomensondersteuning. Het is een manier om kinderen het beste uit zichzelf te laten halen. Een kritische blik op de grondexploitatie doe je niet alleen vanwege de winst onder aan de streep. Het gaat om een goed doordacht woonbeleid zonder onacceptabele financiële risico’s. Door je steeds weer te verdiepen in de financiële kant van alle beleidsvoorstellen krijg je uiteindelijk het meest voor elkaar. Ook voor uw eigen financiën. Zo heb ik geregeld dat inwoners er bij de invoering van de precarioheffing er netto niet op achteruit gingen, door een deel van de inkomsten in te zetten voor lastenverlaging.

Stel uw vraag

Heeft u een vraag voor iemand van D66 Ede? Stel deze dan hieronder.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer van Stephan Neijenhuis
Mensen worden niet in hokjes geboren en horen daar ook niet in thuis.
- Stephan Neijenhuis