Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Stephan Neijenhuis

Stephan NeijenhuisMijn naam is Stephan Neijenhuis. Als ik uitleg dat ik actief ben voor een lokale politieke partij, krijg ik vaak vreemde blikken toegeworpen. Soms omdat deze partij D66 is, soms omdat men er überhaupt niet bij kan dat een jong iemand geïnteresseerd kan zijn in de politiek. “Wat heeft iemand van jouw leeftijd nu te zoeken in een wereld van gepraat, beleid en stapels vergaderstukken?”.

Toch ben ik niet de enige jongere in de politiek. Veel politieke partijen, ook in Ede hebben jongeren hoog op de lijst, vele partijen (onder andere PvdA en VVD) helaas ook niet. Ook zijn er bijvoorbeeld veel jongeren actief, of actief geweest in de Edese Jongerenraad, die laatst het eerste lustrum vierde. Veel jongerenraden houden er helaas snel mee op als enkele actieve leden weggaan, maar in Ede wordt er met een beperkt budget actief meegesproken in de politiek. Ook groeien de ledenaantallen van de Politieke Jongerenorganisaties (PJO’s). De Jonge Democraten zijn de grootste PJO met al meer dan 5.000 leden!

In tijden van crisis is de jongerenwerkloosheid vaak erg hoog, zo ook in deze tijd. Waar in de jaren ’60 en de jaren ’80 de jongeren vooral protesteerden en provoceerden op straat, zie je deze jeugd juist opkomen voor hun belangen in de politiek, waar de beslissingen gemaakt worden. Deze generatie probeert niet te overtuigen met Aksie, rellen en spandoeken, maar met goed beargumenteerde opiniestukken in kranten. De pensioendiscussie lijkt bijvoorbeeld op het eerste gezicht saai en droog, maar toch weten jongeren goed het debat te voeren en verzet aan te tekenen tegen de manier waarop ze benadeeld worden (voor de 65+-partij, ja dat gebeurt, lees bijvoorbeeld het vlak voor de kerst gepubliceerde stuk van het CPB. Hier kunt u deze publicatie lezen.

Juist omdat in de politiek de beslissingen gemaakt worden, juist omdat de politiek invloed heeft op ons alledaags leven en juist omdat de politieke arena ervoor gemaakt is om met goede argumenten de wereld te verbeteren, heb ik ervoor gekozen mij uit volle overtuiging kandidaat te stellen voor D66 Ede! Ik hoop op uw steun.

Gepubliceerd op 08-01-2014 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018